Innlegg

Mine refleksjoner

Da nærmer vi oss slutten på den første bolken innenfor Digital markedsføring og med det må jeg si at det har vært en relativ læringsrik måned. Til tross for mye arbeid og tidsfrister å holde har det av en merkelig grunn gått rundt og jeg sitter igjen med masse relevant kunnskap om hvordan teknologien stadig utvikler seg, men også hvordan man benytter seg av en blogg for å så spre budskapet sitt på ulike plattformer. Vi har også vært innom viktige temaer som digital økonomi og forretningsmodeller, men dette kommer jeg mer innpå da innlegget hovedsakelig skal oppsummere hva jeg fant interessant og mine refleksjoner rundt første del av kurset. 

Reisen startet med opprettelsen av en blogg som vi gjennom første del av kurset aktivt skulle benytte til å skrive om potensielle temaer som vi gikk igjennom i forelesningene. Vi hadde også en kort innføring i viktigheten baken en funksjonell studieteknikk og hvilken betydning dette ville ha for bloggingen, men også generelt i studiehverdagen. Erfaringsmessig sitter jeg igjen med kunnskap om hvordan man bruker wordpress, opprette eget domene og viktigheten av å skrive et innholdsrikt blogginnlegg som potensielt skal fange oppmerksomheten til leserne. Videre i kurset har foreleser Arne tatt oss gjennom en rekke viktige temaer som man vanligvis  ikke tenker så mye over og hvilke konsekvenser det kan ha for samfunnet og for meg i fremtiden. Omfanget av hva teknologi er og dens utvikling er et nokså bredt fenomen i den forstand at dette er noe som er utenfor vår kontroll for oss som står på sidelinjen og ser på denne utviklingen. Vi har fått en grundigere innføring rundt tematikkene om kuntig  intelligens/ AI, digitale plattformer og algoritmer, 3D print og blant annet hva filterbobler og ekkokammere gjør med oss som brukere av det store internett. 

Bilde tatt fra Pexels

Konsekvenser jeg syns er skremmende
Av det faktum at teknologien stadig er under utvikling, forekommer det både fordeler og ulemper. Denne utviklingen ansees som skremmende men også spennende da man ikke helt vet hvordan fremtiden vil bli seende ut i forhold til nye arbeidsplasser, men også hvilke som går tapt. Som en av konsekvensene vil arbeidsledigheten øke betraktelig da yrker som nødvendigvis ikke krever noe spesiell kompetanse som for eksempel taxi eller bussyrket, blir erstattes med en mer effektiv teknologi som selvkjørende biler og busser. Andre arbeidsplasser som står for tur for den nye teknologien er ansatte ved butikker og Amazon Go er et klassisk eksempel på hvordan den nye handlehverdagen kommer til å bli seende ut. Dette i form av en selvstyrende butikk uten behov for ansatte som skal passe på og ta betalinger i kassa som et resultat av kunstig intelligens. 

Andre konsekvenser for samfunnsutviklingen er knyttet til utviklingen av fenomenene ekkokamre og filterbobler.  Jeg var overhodet ikke klar for over dens påvirkning på oss og hvilke konsekvenser det hadde for utviklingen av internett. Fellesnevneren her at begge fenomenene bidrar til en systematisk og individuell tilpasning av eksponert innhold på våre mest brukte plattformer. Dette ved hjelp teknologien bak algoritmer som verktøy til å filtrere og sortere tidligere søk som skaper et mindre rom for plass til motstridende synspunkter og redusert input av faktabasert innhold og andre perspektiver. Av det faktum vil både ekkokamre og filterbobler være bidragsytere til at vi som brukere av internett blir i større grad eksponert for informasjon som allerede bekrefter det synet vi har fra før av og som gjør oss rett og slett mer trangsynte og konservative. Som nevnt over er omfanget rundt den nye teknologien enorm og det vil alltid være rom for nye teknologier og dermed vil det stadig være viktigere for oss å tilpasse seg den nye hverdagen og det nye samfunnet vi er i ferd med å skape.


Bilde tatt fra Pexels

Hva jeg sitter igjen med etter kurset 
Fagstoffet og den kunnskapen jeg sitter igjen med etter å ha gått i dybden på hva teknologien gjør og hva den gjør med oss som den del av samfunnet, finner jeg det svært interessant og relevant. Jeg føler meg også priviligert til å kunne være med på og se på denne kontinuerlige utviklingen som kommer til å utgjøre store forskjeller på den “vanlige hverdagen”. I tillegg har jeg fått en bredere forståelse for hvilken betydning den digitale økonomien har hatt for samfunnet og hvordan digitale plattformer fungerer. Dette er fagstoff som jeg absolutt kommer til å ta med meg videre i min karriere og jeg er enda mer motivert til å møte de nye utfordringene som den nye teknologien utsetter oss for.

-Melina Mathisen

Referanseliste:

  1. https://www.melinamathisen.no
  1. Pexels.com, 2021. “Teknologi.” Lesedato: 02.02.2021
    https://www.pexels.com/nb-no/bilde/teknologi-tradlos-virtuell-virkelighet-briller-vr-hodetelefon-3183135/

3. Pexels.com, 2021. “Community.” Lesedato: 02.02.2021
https://www.pexels.com/nb-no/bilde/bakken-familie-fellesskap-gammel- person-461049/

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *