Innlegg

Noe mer enn kun underholdning og spill

Vår foreleser Arne Krokan tar oss videre med på tematikken rundt teknologi og det jeg fant svært interessant denne gangen var datateknologien bak VR. Veldig mange antar at VR som er en forkortelsen av Virtual Reality kun brukes i spillverden og til underholdning. Det dem ikke vet er at dette er blitt et svært viktig teknologisk verktøy med stadig større samfunnsnytte. Vi skal også ta en nærmere titt på hvordan denne teknologien hjelper oss med å forstå fortiden, nåtiden og planlegge fremtiden. 

Bilde tatt fra Pexels

Så, hva er egentlig VR? 
Ifølge dagens næringsliv sine nettsider går VR (virtuell virkelighet) ut på å erstatte de eksisterende sanseinntrykkene som naturlig ligger hos oss mennesker med virtuelle/ digitale inntrykk. På denne måten skaper den virtuelle virkeligheten de samme oppfatningene og reaksjonene som om det skulle vært ekte. Ved å ta på seg VR-briller og headset, erstattes synet og hørselen. I tillegg med hjelp av 3D-effekten som har en 360 graders vinkel og støyreduserende headset vil man kunne ikke kunne se forskjellen på en virkelig verden og en virtuell verden. 

Hva kan vi bruke VR til?
Vi vet allerede at VR benyttes i en rekke spill og underholding, men teknologien har også en mye mer nyttig funksjon enn som så. Ifølge Ramzi Hassan som er leder ved NMBUs VR-lab vil teknologien bak VR være med på forstå fortiden, fremtiden og nåtiden bedre. 

Eksempelvis forklarer han at teknologien kan benyttes til å gjenoppbygge bygninger fra områder som ikke er tilgjengelig grunnet krig og konflikt eller ved bruk av arkeologiske funn til å bygge virtuelle versjoner av gjenstander som ikke lenger eksisterer. På den andre siden kan VR hjelpe oss med å forstå nåtiden bedre. Spesielt for et land som Norge som er omringet av et avanserte landområder med høye fjell og variert terreng, kan teknologien utvikle detaljerte modeller som gjør at vi får en bredere forståelse om hva som skjer i områder vi ikke strekker til. Her kan man blant annet få en bedre forståelse/overblikk over rasfarlige fjellsider eller kartlegge eiendomsgrenser etc.. 

VR som verktøy kan også brukes under opplæring og utdanning. Spesielt under opplæring av piloter blir denne teknologien ofte tatt i bruk. På denne måten skaper man trygg og sikker arena for læring hvor det brukes simulator med VR-briller for å få en realistisk følelse av å sitte i førerkabinen. Dersom du ikke skal bli pilot og skal reise verden rundt, kan man også bruke VR til turisme hvor man kan bli sittende i sin egen  stue, men på samme tid være med på suiting i en av storbyene. 

Bilde fra Pexels

Kan VR ha noen negative virkninger?
Med en slik teknologi åpner dørene seg for en rekke muligheter og men også konsekvenser. Teknologiens brede plattform og utvikling vil prege mange aktører ved at det meste vil bli digitalisert grunnet effektivisering og økonomiske årsaker. Yrker som lærere, meglere og selgere i fysiske butikker er blant mange av de som er mest truet av VR-teknologien. Hvorfor betale en rekke meglere når man sparer kostnader på programmerere en virtuell megler som gjør den samme jobben og kan være på flere steder samtidig.  

Noe annet som jeg fant interessant fra artikkelen til Dagens Næringsliv var om VR er sunt eller usunt for barn. Dette tenker jeg er relevant i henhold til den neste kommende generasjonen og hvilke virkning teknologien  har på potensielle brukere av VR. Artikkelen påpeker at riktig bruk av VR kan være veldig sunt og lærerikt, men at det også er med på å forsterke følelsesinntrykk. Dermed vil det være viktig å være varsom rundt “skumle” spill og at det er en voksen tilstede da faren for å skade seg er der. Jeg tenker at oppfølging og ansvar rundt denne teknologien er svært viktig for å gjøre det trygt, både for barn, men også deg selv. 

Av det faktum at ny teknologi er kommet for bli, vil videreutviklingen av VR stadig bli mer tilgjengelig og mer aktuelt. Så hvorfor takk nei til sparte kostnader, en mer effektiv teknologi og god underholdning? 

Bilde tatt fra Pexels

-Melina Mathisen


Referanseliste:

  1. Dagens Næringsliv. 2018, “Alt du trenger å vite om VR og AR.” Leserdato: 19.01.2021
    https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660
  2. Forskning. 2018, “Hva kan vi egentlig bruke VR til?.” Leserdato: 19.01.2021
    https://forskning.no/arkitektur-nmbu-norges-miljo-og-biovitenskapelige-universitet-partner/hva-kan-vi-egentlig-bruke-vr-til/1269973
  3. https://www.pexels.com

Én kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *