Innlegg

Kanskje verdens mest avanserte shoppingteknologi

Litt tilbake til mitt forrige innlegg da jeg skrev om kunstig intelligens var skremmende eller smart, ønsker jeg å ta steget videre for å drøfte hvilke sosiale konsekvenser markedsgiganten Amazon Go kommer til å forårsake for titalls av hardt arbeidende mennesker. Sånn jeg har forstått det er det delte meninger rundt nettopp dette og i hvilken grad skal vi fortsette å tillate at den nye teknologien tar over jobbene våres. Hva vil tilslutt skje med de som står igjen uten jobb og- utdanning og vil denne teknologien komme til Norge? 

Amazon Go?
Selskapet Amazon har de siste årene skutt i været og blitt overlegen på markedet. Konseptet bak “Amazon Go” tar oss igjennom en avansert handlehverdag der det hverken befinner seg noen ansatte eller form av  betalingskasser, men heller der alt skjer via Amazon sin egen app. Dette inkluderer alt fra bestilling, betaling og til du har plukket opp varene dine i butikken. Det unike konseptet skiller seg fra andre butikker ved at shoppingteknoligien åpner mulighetene for en betjentfri butikk ved hjelp av kameraer med unike vinkel-funksjoner og sensorer som i praksis skal sørge for at ingen stjeler. Her tilbys det en rekke ferdigretter til hvert måltid, bredt utvalg av drikke  og diverse “snacks” som man kan ta med seg  på farten. På den andre siden tilbyr Amazon også “Amazon Go Grocery” som er et ganske så lignende  konsept, men som har mer “hverdagslige” matvarer i form av basisvarer og ikke ferdigretter. Av det faktum at Amazon har lansert en “teknologisk” selvstyrende butikk, stilles det kritiske spørsmål som “jobber det noen i butikken?” og  “vil handleturen bli det samme”?

Reduserte arbeidsplasser
Som et resultat  av utviklingen av kunstig intelligens blir dessverre den menneskelige arbeidskraften byttet ut mot en mer effektivisert teknologi som medfører til at titals av arbeidere må gi slipp på sine nåværende jobber. Vi kan allerede se at denne utviklingen har funnet plass i de norske dagligvarebutikkene da selvbetjeningsautomater har skutt i været og bidratt til en relativt effektivisering. En annen ulempe denne teknologien kan medføre er at det krever mer sikker teknologi og mer tillit til folket. Det hender jo at det blir tatt stikkprøver, men er dette en garanti man skal forholde seg til for at folk ikke skal stjele? Det er det vanskelig å si. 

Til tross for at konseptet “Amazon Go” kun er blitt lansert i USA skal vi ikke se bort ifra at det om kort tid også vil ankomme Norge. Mye fordi Amazon allerede har blitt lansert i nabolandet vårt, Sverige. Noe annet jeg vil påpeke er at ansatte i USA er i større grad mer utsatt for en uforutsigbar fremtid enn hva vi i Norge er. Deres muligheter til utdanning og jobbkarriere er mye mindre tilrettelagt og kan ofte vende seg i en negativ retning med tanke på at svært mange står uten utdanning og kompetanse. For oss som bor i Norge er vi så heldige som har en velferdsstat med støttende apparater innenfor nettopp dette med teknologi som også åpner opp mulighetene for nye jobber. Selv om utviklingen kan virke skremmende, fører det til innovasjon hvor vi må tenke annerledes og nytt. Så sett fra et annet perspektiv, øker den nye teknologien behovet for nye arbeidsplasser og ny kompetanse. Dette er en spennende utvikling og svært aktuelt knyttet til hvor lang vi er kommet med den kunstige intelligensen.

Det skal nok veldig mye mer til enn “Amazon Go” før alle arbeidsplassene innen varehandel i Norge blir automatisert av maskiner. Men det vil også være svært viktig for oss som studerer nå  å tenke over hvilken tid vi går inn i og hvilke kunnskap som vil være lønnsomt å tilegne seg  med tanke på fremtidige jobber innen teknologi. Heldigvis er det fortsatt en stor andel av befolkningen som faktisk verdsetter å få fysisk hjelp i butikkene og setter pris på en hyggelig samtale. Men hvis denne normalen forsvinner, hvem skal da spørre om jeg trenger en ekstra handlepose?

Bilde tatt fra Pexels

-Melina Mathisen

Referanseliste:

https://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=16008589011

https://www.pexels.com/nb-no/bilde/frukt-global-handle-shoppe-3962285/

«https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc»

Én kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *